tiistai 19. toukokuuta 2015

Tarkempaa tietoa virsikävelystä

 Kirkkokuoron kanttori Päivi ja puheenjohtaja Raija kutsuvat mukaan virsikävelylle


Virsikävelytapahtuma sunnuntaina 24.5. alkaa keskusseurakuntakodilta, Kirkkokatu 26, klo 14.
Tapahtuma kestää noin tunnin. Virsikävelytapahtumassa on kuusi pysähtymispaikkaa, joissa tutustutaan suomalaisen virsikirjan vaiheisiin ja päästään laulamaan eri vuosisadoilta peräisin olevia virsiä.
Ensimmäiseksi kuljetaan Kajaanin linnan raunioille ja tutustutaan 1500-luvun Jaakko Finnon virsikirjaan. Laulettavana on Lutherin virsi ”Jumala ompi linnamme”. 
Linnan raunioilta matkaa jatketaan rantapuistossa oleville Lönnrotin ja Leinon patsaille. Näissä etapeissa lauletaan 1600- ja 1700- luvun virsikirjojen virsiä. Näillä ensimmäisillä pysähtymispaikoilla osa virsistä lauletaan vanhassa kieliasussa, sellaisina kuin ne aikanaan laulettiin. Lönnrot on ollut 1800- luvun merkittävä virsirunoilija, joten hänen patsaallaan veisataan keväinen virsi 572 ”Taas kukkasilla kukkulat”.
1800-luvun virsikirjaan tutustutaan torilla. Tässä virsikirjassa on paljon Runebergin virsiä, joista lauletaan esimerkiksi virsi 577 ”Sun kätes , Herra,  voimakkaan”.
Torilta matka jatkuu Prisman rantaan ja tarkasteltavaksi otetaan 1938 virsikirja. Tässä virsikirjassa on erityisesti kirkkomme herätysliikkeiden virsiä. 1960-luvulla virsikirjaan liitettiin lisävihko virsistä, joissa käsiteltiin ajankohtaisia teemoja.  
Viimeinen etappi on Onnelan alueella, kylmäkaraisukeskuksen lähellä, jossa lauletaan nykyisen virsikirjamme virsiä, erityisesti sellaisia virsiä, jotka ovat rytmiltään erilaisia. Esimerkiksi laulettavana on negrosprirituaali, virsi 104 ” Pilvimuurista valo välähtää”.

Helluntaipäivä 24.5 on myös suvivirren sunnuntai, joten suvivirsi lauletaan kävelykierroksen aikana. Virsikävelytapahtuma päättyy kirkkokuorolaisten laulutervehdykseen Onnela-kodissa.

Virsikävelystä tehty radiohaastattelu on kuunneltavissa Kajaanin ev.lut. seurakunnan kotisivulla, radiotoiminta, kuulumiset 21.5.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti